Przejdź do głównej zawartości

Ostatni post

Wielkie testowanie karmy Petvita

Na początku czerwca rozpoczęliśmy testowanie suchej i mokrej karmy Petvita. Muszę przyznać, że jest to nasza pierwsza współpraca i jestem z niej bardzo zadowolona. Wszystko co widzisz na zdjęciu, dostaliśmy do testowania. Sporo tego, nie? Do tego przesyłka przyszło ekspresowo, bo już na drugi dzień od zgłoszenia! Wielki plus dla Petvity i sklepu Krakvet ;)
W paczce można było znaleźć: - próbki karm jakie Petvita ma w swojej ofercie (darmowe próbki możesz zamówić tutaj) - 2 puszki karmy mokrej o smaku koniny, - 2 puszki karmy mokrej o smaku łososia, - 2 puszki karmy mokrej o smaku jagnięciny, - worek karmy suchej o smaku kurczaka 2,5 kg, - przysmaki treningowe 😍 - kubek do odmierzenia odpowiedniej ilości karmy.
Ale co to jest tak właściwie Petvita?  Petvita to marka holistycznych i bezzbożowych karm dla psów i kotów. Oferują kompleksowe i naturalne karmy dla naszych pupili. 
Karma holistyczna?  Karma holistyczna to wzorcowe i idealne żywienie dla Twojego pupila. Głównym celem karmy…

Ciasteczka z wątróbki dla psa



Każdemu z nas zależy na tym, aby jeść zdrowo, bez tych wszystkich konserwantów, emulgatorów i tajemniczych substancji "E". Ale czy zdajemy sobie sprawę, że mnóstwo tych składników znajduje się również w karmach czy też przysmakach dla naszych psów? Postanowiłam zrobić dla mojego czworonoga zdrowe, domowe ciasteczka z wątróbki i podzielić się z Tobą przepisem ; ). A ich przygotowanie nie zajmie Ci dłużej niż 10 minut!

Składniki:
250 g świeżej wątróbki
pęczek świeżej natki pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 jajko
1,5 szklanki mąki orkiszowej


Zamiast mąki orkiszowej, możesz użyć mąki owsianej lub ryżowej. Odradzam stosowanie mąki pszennej, gdyż psy nie trawią zbóż. 
Dobrym zamiennikiem oleju rzepakowego jest olej lniany, słonecznikowy, olej z łososia lub z dorsza. 

Wykonanie:
Wątróbkę razem z posiekaną pietruszką blendujemy. Następnie dodajemy 1 łyżkę oleju, 1 jajko i 1,5 szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Taką masę wykładamy na blachę i pieczemy przez ok. 15 minut w 160C. 




Po wystygnięciu kroimy na ciasteczka w dowolnym kształcie. U mnie są to prostokąty i kwadraty.





Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym słoiku czy opakowaniu, w suchym miejscu. Powinny zostać spożyte w przeciągu 3-5 dni z racji tego, że nie zawierają żadnych konserwantów. Jeżeli jednak zrobisz dużą partię przysmaków - możesz je zamrozić.
Pamiętaj, że jeżeli Twój pies jest uczulony na któryś z tych składników nie powinieneś podawać mu tych wypieków.

Dajcie znać w komentarzu czy własnoręczne wypieki smakowały Waszym psiakom ;) 

 Przepis zaczerpnięty z bloga piesologia.pl

Komentarze

Popularne posty

Polub nas

Nasz Instagram